Imate wordpress sajt i želite da prebacite isti na neki drugi hosting odnosno server ili domen? Opcija ima više a ovde ćemo Vam pokazati kako to da uradite ručno bez iakvog plugina.

Korak 1.

Kao prvo potrebno je da uradite backup wordpres sajta. Kako uraditi backup wordpress sajta imate objašnjeno u prethodnom blogu. Sada kada imate te dve arhive potrebno je da ih uploadujete na novi server. Pošto nema puno fajlova, ne morate da koristite ni FTP klijent, dovoljno je da se ulogujete na Cpanel i da odaberete File manager. Pozicionirajte se na željenu lokaciju i odaberite opciju Uploadujte samo zip arhivu fajlova i foldera od wordpress sajta.

Kada to uradite potrebno je da odpakujete arhivu. Desni klik na zip pa odaberite opciju Extract.

Korak 2.

Kada to uradite idite na Cpanel i kreirajte bazu sa opcijom MySQL® Databases. Tu e potrebno da kreirate bazu, date joj naziv i napravite korisnika i šifru. Posle toga potrebno je još samo toj bazi dodeliti korisnika kog ste napravili i dodati sve privilegije.

dodavanje korisnika bazi

Korak 3.

Kada ste to uradili potrebno je da odete u phpMyAdmin i da sa leve strane izaberete novu bazu koju ste napravili u koraku 2.

Korak 4.

Kada ste izabrali bazu potrebno je da uradite import baze. Izaberite Import na vrhu strane i potom izaberite odgovarajući fajl baze.

Korak 5.

Pošto je u konfiguracionim fajlovima od wordpressa stoje stari podaci potrebno je da ih editujete. To možete uraditi tako što odete u Cpanel pa u File manager. U file manageru odete u folder koji ste otpakovali i našete fajl koji se zove wp-config.php. Potrebno je da ga editujete pa izaberite opciju Edit.

Korak 6.

Otvoriće Vam se php fajl i u samom fajlu je potrebno da promenite svega nekoliko redova. Promenite NAZIV_BAZE, NAZIV_KORISNIKA, LOZINKA_KORISNIKA, dok je server vrloverovatno localhost isto.

/** The name of the database for WordPress */
define( 'DB_NAME', 'NAZIV_BAZE' );

/** MySQL database username */
define( 'DB_USER', 'NAZIV_KORISNIKA' );

/** MySQL database password */
define( 'DB_PASSWORD', LOZINKA_KORISNIKA' );

/** MySQL hostname */
define( 'DB_HOST', 'localhost' );

Korak 7.

Kada sve to uradite sačuvajte fajlt i time ste završili prebacivanje fajlova i baze ne novi server. Kada promenite nameservere sajt će se prikazivati ispravno na istom domenu na novom serveru.

Kako prebaciti wordpress sajt na novi domen?

Ukoliko ste sajt razvijali offline ili na nekom domenu gde je sam sajt bio kao poddomen ili subfolder potrebno je, pored svega, da uradite gore opisano, a to je backup fajlova i baze od wordpress sajta, i onda upload na novi server. Kada odzipujete arhivu fajlova i kada napravite bazu i uradite import ostaje još vrlo važnih par stvari koje je potrebno uraditi. Naime, ukoliko Vam je wordpress bio instaliran na primer kao subfolder recimo https://vassajt.com/wptest/ onda je i u bazi potrebno promeniti te podatke sa novim domenom. Potrebno je da odete u Cpanel i phpMyAdmin i da odaberete bazu sa leve strane. Kada ste selektovali bazu potrebno je da izvršite 4 SQL upita i to ćete uraditi tako što ćete na vrhu izabrati opciju SQL.

Korak 8.

Prvo treba pripremiti SQL upit

UPDATE wp_options SET option_value = replace(option_value, 'http://www.startisajt.com', 'http://www.novisajt.com') WHERE option_name = 'home' OR option_name = 'siteurl';

UPDATE wp_posts SET guid = replace(guid, 'http://www.startisajt.com','http://www.novisajt.com');

UPDATE wp_posts SET post_content = replace(post_content, 'http://www.startisajt.com', 'http://www.novisajt.com');

UPDATE wp_postmeta SET meta_value = replace(meta_value,'http://www.startisajt.com','http://www.novisajt.com');
VAŽNO

Veoma važno, Ukoliko ste u staroj bazi imali prefiks morate ga staviti i u SQL upitu. Pogledajte korak 5. i u wp-config.php fajlu pročitajte koji Vam je prefiks ukoliko ga imate
$table_prefix = ‘wp5f_’;

Ukoliko vaša wordpress baza ima prefiks, SQL upit treba da postane sa tim prefiksom. U konkretnom slučaju ispred svih naziva tabele treba dodati prefiks wp5f_, pa prvi upit treba da postane UPDATE wp5f_wp_options. Isto to je potrebno uraditi i za ostala 3 SQL upita.

UPDATE wp5f_wp_options SET option_value = replace(option_value, 'http://www.startisajt.com', 'http://www.novisajt.com') WHERE option_name = 'home' OR option_name = 'siteurl';

UPDATE wp5f_wp_posts SET guid = replace(guid, 'http://www.startisajt.com','http://www.novisajt.com');

UPDATE wp5f_wp_posts SET post_content = replace(post_content, 'http://www.startisajt.com', 'http://www.novisajt.com');

UPDATE wp5f_wp_postmeta SET meta_value = replace(meta_value,'http://www.startisajt.com','http://www.novisajt.com');

Korak 9.

Nalepite (paste) 4 SQL upita u prazno polje u phpMyAdmin i uradite GO.

4 sql upita za migraciju wordpress sajta na drugi server i domen

Ukoliko dobijete potvrdnu informaciju da su SQL upiti prošli uspeli ste da prebacite wordpress sajt na novi server i na novi domen. Ukoliko ipak dođe do greške proverite još jednom sve korake.