Održavanje računara

Usluge održavanje računara

Saznajte zašto je potrebno održavati računare i kako da se zaštitite.

Održavanje računara?

Pod ovim terminom obično spada održavanje postojećeg računara, servisiranje računara i nabavka novog računara i radne stanice. Isto tako podrazumve se i povezivanje periferija kao što su štampači i skeneri na radne stanice ili podešavanje mrežnih štamapa i dodeljivanje korisnicima. Našim klijentima smo u mogućnosti da ponudimo i zamenski računar ukoliko neki računar prestane sa radom i dok je na servisu. Dugogodišnjim radom ostvarili smo kontakte sa uzovnicima renomiranih proizvođača računarske opreme tako da smo u mogućnosti da Vam ponudimo i radne stanice iz programa HP, DELL, LENOVO/IBM APPLE, kao i laptop uređaje istih proizvođača

Zbog čega je potrebno održavati računar?

Tokom samog rada računari obrađuju veliku količinu podataka, pa posle izvesnog vremena umeju da se uspore i otežano da rade. Kada pričamo održavanje misli se i na fizično i softversko održavanje. Fizičko podrazumeva povremeno čišćenje računara od prašine na kompresoru. Ovo je prevencija i komfor. Prevencija je od stradanja procesora koji može da se veoma zagreje kada radi kompleksne stvari i kome je neophodno dobro hlađenje. Komfor je taj što očišćen računar od prašine mnogo tiše radi jer se sam ventilator vrti na manje obrtaja, jer je hladnjak čist.

održavanje računara
održavanje Apple uređaja

Bezbednost računara i podataka

Korišćenjem računara i interneta možete postati i žrtva zlonamernih programa. Zlonamerni sowtare ili zloćudni programi se dele na:

  • Računarski virus
  • Računarski crv
  • Trojanski konj ili trojanac
  • Špijunski softver (Spyware)
  • Ucenjivački softver (Ransomware)
  • Oglašavački softver (Adware)
  • Pecanje (Phishing)
  • Farming (Pharming)

U poslednje vreme jako je prisutan i veoma štetan Ransomware, ucenjivački program koji kriptuje (šifruje) sve vaše podatke na računaru i mreži i ostavlja Vam poruku gde možete da kontaktirate obično putem email osobu koja Vam može vratiti podatke, a za uzvrat im morate platiti novac koji je u većini slučajeva u kripto valuti Bitcoin-ima. Ukoliko nemate daljinske rezervne kopije podataka ili zaštićenoj u lokalnoj mreži, i ukoliko nemate novca da platite podaci su gotovo 99% izgubljeni. Zbog svega toga jako je važno imati određene antivirusne programe kako bi uticali preventivno i kako bi umanjili mogućnost da postanete žrtva ovih zlonamernih programa. Imamo dugogodišnje iskustvo za antivirusnim alatima kao što su ESET NOD32 i Kaspersky antivirus te iste možemo nabaviti za Vas jer smo i njihovi partneri.

Održavanje računara cena

Cena održavanja računara je obično 10€ po računaru u dinarskoj protivvrednosti na mesečnom nivou. Međutim ukoliko klijentu potrebno održavanje i kratak odziv na problem cena ide i više, kao i ukoliko je potrebna intervencija 24h/ 7 dana u nedelji.