Wordpress čišćenje od virusa i zaštita WordPress sajta

Čišćenje hakovanih sajtova od virusa i malware skripti

WordPress koristi 45.8% svih sajtova u 2023 godini! To je povećanje u odnosu na 2022 godinu sa 43.2%. izvor W3techs

Šta je WordPress?

WordPress je besplatna i otvorena platforma za upravljanje sadržajem (CMS) namenjena izradi i održavanju veb-sajtova. Razvijen je u PHP jeziku i koristi MySQL kao sistem za upravljanje bazom podataka. WordPress omogućava korisnicima da lako kreiraju i uređuju veb-sajtove bez potrebe za naprednim tehničkim znanjem.

Ova platforma je poznata po svojoj jednostavnosti upotrebe i prilagodljivosti, što je čini popularnim izborom za blogove, lične veb-sajtove, poslovne sajtove, online prodavnice i druge vrste veb-prezentacija. Sa velikim brojem dostupnih tema i dodataka, WordPress omogućava korisnicima da prilagode izgled i funkcionalnost svojih veb-sajtova prema svojim potrebama. Takođe, podržava različite vrste medija, poput teksta, slika, audio i video zapisa.

WordPress je postao izuzetno popularan i često se koristi kao osnova za različite vrste veb-sajtova širom sveta.

Prednosti WordPress-a:

 1. Jednostavnost upotrebe: WordPress je poznat po svojoj intuitivnoj platformi, što ga čini pristupačnim čak i korisnicima bez naprednog tehničkog znanja.
 2. Široka podrška i zajednica: Postoji velika i aktivna zajednica korisnika WordPressa, što znači da postoji obilje resursa, foruma i vodiča za podršku i rešavanje problema.
 3. Prilagodljivost: Sa hiljadama dostupnih tema i dodataka, WordPress omogućava korisnicima da prilagode izgled i funkcionalnost svojih veb-sajtova prema svojim potrebama.
 4. SEO prijateljstvo: WordPress je optimizovan za pretraživače, a postoji i mnogo dodataka koji olakšavaju optimizaciju sadržaja za bolje rangiranje na pretraživačima.
 5. Redovna ažuriranja i bezbednost: WordPress redovno dobija ažuriranja kako bi se poboljšala bezbednost i funkcionalnost, a postoje i dodaci koji pomažu u održavanju visokog nivoa bezbednosti.
 6. Besplatna i otvorena platforma: WordPress je besplatan za korišćenje, što ga čini pristupačnim za širok spektar korisnika.

Mane WordPressa:

 1. Sigurnosni izazovi: Budući da je tako popularna platforma, WordPress može biti meta za sajber-napade. Međutim, redovno ažuriranje i korišćenje dodataka za bezbednost mogu značajno smanjiti rizike.
 2. Performanse: Sa velikim brojem tema i dodataka, neki vlasnici veb-sajtova mogu se suočiti sa smanjenjem brzine učitavanja stranica. Ovo se može rešiti pažljivim odabirom resursa i optimizacijom.
 3. Customizacija može biti ograničena: Iako postoje mnoge teme i dodaci, neki korisnici možda žele potpuno jedinstven dizajn ili funkcionalnost koja može zahtevati naprednije tehničko znanje.
 4. Zavisnost od dodataka: Korišćenje prevelikog broja dodataka može dovesti do konflikata ili problema sa performansama, stoga je važno pažljivo birati i održavati dodatke.
 5. Besplatne teme i dodaci mogu biti ograničeni: Iako postoji mnogo besplatnih resursa, kvalitet može varirati, a neki korisnici možda preferiraju plaćene opcije koje pružaju više naprednih funkcija.

SSD čišćenja wordpress sajta i vraćanje hakovanog wordpress sajta

Cena čišćenja wordpress sajta kao i uhakovanog wordpress sajta zavisi od konkretnog primera. Koja je verzija wordpress sajta, koja se tema koristi da li je i kad zadnji put ažurirana i slično. Svakako pored čišćenja treba zaštititi wordpress sajt sa najnovijim ažuriranjima a tu se javlja mogući problem da neki dodaci u vidu pluginova, tema i slično možda nisu kompatibilni sa novom verzijom wordpress-a, PHP verzije na serveru i slično. Iz tog razloga cenu možemo formirati na konkretnom slučaju.