Mobile First – Responsivan sajt

Redizajn i kreiranje Responsivnog sajta

Saznajte šta je to responsivan sajt, zašto je on bitan i kako da znate da li je i Vaš sajt mobile first.

Responsivan sajt ili dizajn

Responsivan sajt ili responsivan dizajn odnosi se na sajt koji se prilagođava i menja svoj dizajn u zavisnosti od monitora ili display na kome se prikazuje. To znači da se sajt podjednako dobro prikazuje i na nekom velikom PC monitor i na nekom malom smart telefonu. Suština je da sadržaj bude isti, a opet da se prikaže dobro bez horizontalnih scroll traka i bez da korisnik mora da zumira sadržaj. U nekim slučajevima se i sadržaj prilagođava, tj neke stvari se prikazuju ukoliko je upitanju mobilni telefon, a neke samo ukoliko je laptop i pc, ali to je dodatna pogodnost. Primerno je dobar prikaz na svim uređajima.

Zašto mi treba responsivan dizajn?

Responsivan sajt je danas de facto standard. Krajnje je neophodan jer je broj korisnika na internetu veći na mobilnim uređajima nego na standardnim desktop računarima i laptop uređajima. Time dobijate da verovatno veći broj ljudi Vaš sajt vidi ispravno i da nema poteškoća sa prikazom, scrolovanjem, zumiranjem i slično.

responsivan dizajn
surf na mobilnom telefonu

Mobile first dizajn

Danas je gotovo nemoguće naći sajt koji je na vrhu googla, a da nije mobile frist, bar ne za relevantne ključne reči. Dakle pored dobrog korisničkog istustva, vaš sajt će se bolje kotirati na google pretrazi, što je svakako win win situacija.

Da li je moj sajt responsivan?

Ukoliko se pitate da li je Vaš web sajt responsivan odgovor na ovo pitanje možete dobiti jako brzo. Pregledajte sajt na vašem mobilnom uređaju i tabletu i pogledajte da li se dobro i lepo prikazuje, tekst, slike, naslovi, navigacija. Da li imate horizontalni scrool? Da li je tekst previše sitan i morate ipak da zumirat? Ukoliko su odgovori potvrdni znači da Vam sajt nije responsivan ili u najbolju ruku nije dovoljno dobro responsivan da se prilagodi svim rezolucijama.

Responsivan dizajn cena

Cena responsivnog sajta nepostoji, postoji sajt koji je responsivan. Koja je cena zavisi od mnogo faktora tako da je i u ovom slučaju najbolje da nas kontaktirate i kažete nam Vaše želje.